Formkrav til kommuneplanen

Planloven giver stor metodefrihed i kommuneplanlægningen, men kommunerne skal være opmærksomme på, at der kan være visse formkrav ift. kommuneplanen, som skal overholdes.

Planloven stiller ikke direkte konkrete krav til kommuneplanens form, men afledt af en række bestemmelser er der alligevel forhold, kommunerne skal være opmærksomme på:

  • Prioritering og valg af emner
  • Disponering og opdeling af planerne
  • Inddragelse af offentligheden
  • Valg af it-løsninger.

Nogle kommuner vælger en smal kommuneplan med fokus på anvendelse af kommunens arealer. Andre kommuner vælger en bred indgang, hvor også målsætninger inden for andre politikområder som kultur, børn og ældre fastlægges i kommuneplanen.

Indberetning til Plandata.dk

Plandata.dk er det landsdækkende digitale register for fysisk planlægning i Danmark. Det indeholder bl.a. forslag til og endeligt vedtagne planer, som er tilvejebragt efter reglerne i planloven. Kommuneplaner skal indberettes og offentliggøres via Plandata.dk.

Se også: Plandata.dk

Digitale kommuneplaner

Der er flere muligheder for at arbejde med og udstille digitale kommuneplaner. Plandata.dk tilbyder en løsning, hvor kommuner kan indberette og udstille digitale kommuneplaner. Derudover er det muligt for kommuner at have en digital kommuneplan på egen hjemmeside eller via en såkaldt 3. partsløsning.

Pdf af plandokumentet

Plandata.dk er det sted, hvor man skal kunne finde den officielle, juridisk gældende kommuneplan og ændringer af kommuneplanen enten som en digital plan eller som PDF-format.

Det er ikke et krav at have en digital kommuneplan. Det er derfor fortsat muligt at indberette en juridisk gældende pdf til Plandata.dk.

Hvis en kommuneplan er indberettet som digital på Plandata.dk er der ikke krav om at aflevere en pdf af kommuneplanen.

Oplysninger og overvejelser, der er en lovpligtig del af redegørelsen for kommuneplanens forudsætninger som fx turistpolitiske overvejelser og befolkningsprognoser, skal fremgå af kommuneplanen. De kan således ikke placeres uden for kommuneplanen og indgå i kommuneplanen ved hjælp af et link.

Miljøvurdering

Der skal som udgangspunkt altid gennemføres miljøvurderinger forud for beslutninger, der kan påvirke miljøet væsentligt.

Forslag til kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner skal miljøvurderes i henhold til Miljøministeriets lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), jf. lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27. oktober 2021.

Læs mere om miljøvurdering af planer og programmer.